امروز لیست جامعی از غذاهایی که در ولایت غور مرسوم بود و تقریبا در تمام مناطق هزاره جات با اندکی تغییر در نام غذا مرسوم است را برای تان آماده کرده ام.
البته این غذاها تمام غذاهایی که مردم هزاره از آن استفاده میکنند نیست ولی چون منبعی که مطلب را از آن گرفتم بیشتر از این ننوشته بود و ذهن بنده هم به بیش ازین قد نداد به همین مقدار بسنده شد.
شما هم اگه میبینین که چیزی از قلم افتاده در بخش نظرات اضافه کنید:
1- نان گندم
2- نان جو، کل جو
3- نان جواری، شاخل، مشنگ(گدوله)
4- نان و چای
5- نان و دوغ
6- نان پتیر: نان فتیری مخلوطی از آرد، روغن و نمک
7- نان بته (قروتی): نان + دوغ + روغن
8- اوشورک (پیاوه): نان + آب + روغن
9- شیر روغو: نان + شیر + روغن
10-حلوای سفید: آرد + روغن + آب
11-حلوای سرخ: آرد + روغن + آب + سمنک
12-حلوای سوجی: آرد سوجی + روغن + آب
13-لیتی: آرد + روغن + دوغ
14-دلده: خرده گندم + آب + روغن + دوغ
15-آب گوشت (شوربا، شوروا): آب + روغن + گوشت + نان
16-قبرغه داغ: گوشت طبخ شده ی خالص
17-کباب: گوشت + ادویه - آب و روغن
18-گوشت کوچه: گوشت + گندم + روغن + آب
19-پلو برنج: برنج + روغن + گندم + آب
20-شوله برنج: شوله (برنج آب پز) + روغن + دوغ
21-قورمه پلو: برنج + قُرمه (خورشت) + روغن و...
22-کشکیو: آب + آرد + دوغ
23-قروت کشکیو: آرد + دوغ (دوغی که از آب نمودن قروت -کشک- ساخته میشود)
24-اتله کشکیو: روغن + آرد + اب + دوغ
25-بلگیو کشکیو: دوغ + خمیر پهن شده + آب
26-اُماج کشکیو: دوغ + بریده خمیر + آب
27-تلخان: توت + روغن + آب + گندم
28-سالاد سبزی: سبزی + روغن
29-خاگینه روغو (خاگینه روغن): تخم مرغ + روغن
30-خیگینه آو جوشک (تخم آب پز): تخم مرغ + آب جوش
31-بُسراق، خجور: خمیر + روغن + شکر یا نمک
32-چپ جوش: خمیر کلوله شده + روغن
33-آش پلو: آش (رشته های خشک شده ی خمیر) + روغن + ماست
34-نان ملیده: نان + روغن
35-آش کشیده: آش + روغن + ماست
36-قورمه کچالو: کچالو(سیب زمینی) + روغن
37-پیاوه کچالو: کچالو + آب + روغن
38-حلوای پنجری: قند سیاه + آرد + روغن + آب
39- چپاتی: آرد + آب
40-خامپورته: آب + آرد (فیصدی آب نسبت به آرد زیاد تر است)
در هنگام غذا خوردن به جای نوشابه از دوغ، چای و آب استفاده میشود!
(لعلی، انجینیر علیداد، سیری در هزاره جات، صفحات 220 و 221)